Leer mij die wet...

23 augustus 2009, 09:30

Ds. Arie van der Veer is op bezoek bij rabbijn David Brodman in Israël. Vlakbij Tel Aviv heeft Brodman een 'Centrum voor joodse studies'. De rabbijn leidt ds. Arie van der Veer rond en geeft hem een kijkje in zijn synagoge.

Ds Arie van der Veer over deze uitzending:

Toen ik de hal binnenkwam, kreeg ik het gevoel bij een jaarvergadering van de SGP beland te zijn. U weet hoe de kleur zwart daar is. Volgens mij had mijn grootvader maar één pak. Het bestond uit een zwart jasje en een streepjesbroek. Mijn opa was ouderling, voor 'eeuwig' ouderling. Hij is ook begraven in zijn zwarte pak.

En zwart pak is ook in het Joodse geloof een symbool. Maar daar gaat het nog verder. Ook jonge mannen lopen in het zwart. En, wat ook belangrijk is, altijd met hoed. En het zijn dure producten. Zulke pakken koop je niet bij C&A. De hoeden zijn kostbaar.
Wel 1000 euro vertelde een jonge rabbijn mij trots.

Ik bezocht met mijn vriend, rabbijn David Brodman, een jeshiva. Hij vond het leuk om het mij te laten zien. Zelf had hij er ook gestudeerd. Het was ook indrukwekkend. Want toen we vanuit de hal de trappen opgingen, kwamen we terecht in een enorme 'kerkzaal', een soort Bovenkerk uit Kampen. En overal zaten jonge mannen. Het was heel warm. De jassen waren uit. Zwart wit waren de kleuren van een alsmaar bewegende en pratende mensenmassa. Het waren er nogal wat: honderden jonge mannen.Kenmerkend voor alle jonge mannen in deze Joods jeshiva was, dat ze allemaal ongetrouwd waren.

David Brodman legde me uit dat al deze jonge mannen daar elke dag zijn om zich te verdiepen in de betekenis van de Torah. Ze doen dat twee aan twee. Op een beetje slaap na: dag en nacht.

Het zijn geen alledaagse beelden die we zondag vertonen. U krijgt unieke beelden te zien, Niet iedereen wandelt zomaar een jeshiva binnen.. Wij voerden leerzame gesprekken. David was even terug op de school waar ook hij vroeger geleerd had.

En ik leerde mee....overigens zonder zwart pak!

Bijbelgedeelte: Psalm 78: 1-4

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: