Zingen in de Bovenkerk

6 september 2009, 09:00

Gastpresentator Hans van Ark gaat op bezoek bij Ria Liefers en Marian van der Leeden in Kampen. Ze organiseren het evenement 'Zingen in de Bovenkerk'.

In deze eerste uitzending van het nieuwe seizoen gaat gastpresentator Hans van Ark op bezoek bij twee vrouwen uit Kampen, Ria Liefers en Marian van der Leeden. Met samenzang van de Nederland Zingt Dag en vanuit de Bovenkerk in Kampen. Vanaf zondag 13 september zal ds. Arie van der Veer de uitzendingen weer verzorgen.

Ds. Hans van Ark spreekt beide dames in de aanloop naar de grote dag en vraagt hen naar hun drijfveren als vrijwillige organisatoren van een dergelijk groot evenement. Waar het om draait volgens Marian:

Zingen, elkaar ontmoeten en bruggenbouwen tussen kerkgenootschappen.

Ria en Marian kennen elkaar uit het Hervormd kerkkoor uit Kampen waar zij beiden al jaren in zingen. Ieder jaar zijn zij trouwe gasten van 'Zingen in de zomer' op Urk. Dit is een grootschalig interkerkelijke bijeenkomst met vooral veel samenzang in de Bethelkerk in Urk.

Op een dag realiseerden Marian en Ria zich dat hun eigen Bovenkerk in Kampen dezelfde potentie heeft als de Bethelkerk. Vol enthousiasme en met hulp van o.a. organist Harry Hamer, die bovendien de dirigent van hun eigen Hervormd kerkkoor is, besloten zij om als vrijwilligers 'Zingen in de Bovenkerk' te organiseren. Dit was het begin van een grootse onderneming.

Programma's moesten worden samengesteld, mensen benaderd om de avond te vullen, de PR moest worden verzorgd, er moest een website komen, kortom teveel om op te noemen. Zonder angst kweten zij zich van alle taken die op hen af kwamen, terwijl zij van veel facetten van zo'n organisatie geen kaas hadden gegeten.

Al doende leert men, moeten zij gedacht hebben en aan gedrevenheid ontbrak het hen niet. Marian had enige ervaring in het samenstellen van muziekprogramma's, doordat zij al jaren als vrijwilliger een eigen radioprogramma heeft bij de regionale-omroep IJsselmond. Maar de meeste taken die zij tegen kwamen waren ook voor Marian en Ria nieuw.

Voor Ria, die geboren en getogen is in Kampen, was het heel belangrijk dat 'haar' Bovenkerk aandacht kreeg, want zij had als kind al een gevoelsband met de prachtige Bovenkerk en met het indrukwekkende orgel. Haar grootouders, die vol waren van het evangelie, namen haar er vaak mee naar toe.

Voor Marian is het belangrijk dat er over kerkmuren heen gekeken wordt. Hierdoor is het contact tussen mensen veel eenvoudiger en zij is er van overtuigd dat dit ook de bedoeling van Christus moet zijn geweest.

In deze uitzending volgt Ds. Hans van Ark beide dames in de voorbereiding van het evenement, dat inmiddels op 19 juni j.l. plaats heeft gevonden.

Bijbelgedeelte: Psalm 98: 1-9

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: