Dapper Joods meisje

27 september 2009, 09:00

Ds. Arie van der Veer bezoekt in Jeruzalem een tentoonstelling over Anne Frank, ingericht door Benjamin Philip.

Ds. van der Veer over deze uitzending:

Sinds de stichting van de staat Israël zijn uit alle delen van de wereld miljoenen Joden naar Israël geëmigreerd. Elke keer was er weer zo'n enorme golf van emigranten. Ze kwamen uit meer dan honderd landen.

Wat je niet zo vaak leest, is dat er ook weer een miljoen Israëli's vertrokken. Alleen al in Amsterdam wonen 15.000 Israëli's.

De offers die gebracht moeten worden, om in het land Israël te kunnen wonen, zijn voor hen te groot. Een land als Nederland trekt velen aan. Een hippie zei tegen mij: 'In uw land kan ik doen wat ik wil, daar ben je echt vrij'.

Een man wie dit vertrek van zoveel jongeren ontzettend aan het hart gaat, is Benjamin Philip. Ooit werd hij geboren in Rotterdam. Hij wist dat hij Jood was, maar verder werd er thuis aan Joodse geloof nauwelijks iets gedaan.

Tijdens een reis naar Israël veranderde zijn leven radicaal. Hij is nu een orthodoxe Jood. Benjamin zet zich in voor slachtoffers van de Palestijnse terreur en de altijd maar doorgaande raketaanvallen. Elk weekeend ontvangt hij jonge Israëli's uit Sderot. Het plaatsje. dat elke weer in het nieuws is, vanwege de raketten die inslaan.

Benjamin wil aan de jongeren duidelijk maken wat het is om niet alleen Israëli te zijn, maar vooral ook wat het is om Jood te zijn. Het doet hem enorme pijn dat jongeren vertrekken. Jongeren van een volk dat eeuwenlang gebeden en gehoopt heeft om juist terug te mogen keren naar het beloofde land.

Benjamin gebruikt daarvoor een typische methode. In zijn centrum heeft hij een tentoonstelling ingericht over het leven van Anne Frank. Hij laat zien hoe een jong meisje bleef dromen van een andere toekomst.

Stel dat je uit Marokko komt, wat weet je dan van Anne Frank?! Benjamin vertelt de jongeren dat er veel geleerd kan worden van wat in de oorlogsjaren in Amsterdam gebeurde.

Kijk en luister

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: