Kapper in Jeruzalem

4 oktober 2009, 09:00

Ds. Arie van der Veer gaat op bezoek bij Aryeh in Jeruzalem. Aryeh is een Messiasbelijdende Jood. Ze gaan samen naar de Klaagmuur en wandelen op de Olijfberg.

Ds. Van der Veer over deze uitzending

'Jongen, wat doe je ons aan', had zijn vader tegen hem gezegd. Maar hij was toch gegaan. Ik heb het over Aryeh Shafir. In Nederland heette hij Harry van der Zanden. Ondanks het verzet van zijn vader ging hij toch naar Israël. Niet voor vakantie maar om daar voor altijd te blijven.

Harry had na jaren ontdekt dat hij een Jood was. Vader en moeder hadden het bewust allemaal voor Harry verzwegen. Ze wilden hun kinderen het verdriet, dat zij hadden meegemaakt, niet aandoen. Ze kozen er bewust voor, om hen niets te vertellen over het feit, dat hun moeder een Jodin was en dat zij na bange jaren de Holocaust had overleefd.

Maar het geheim werd door Harry zelf ontdekt. Moeder was op reis naar Israël geweest. Ze had daar ook familie bezocht. En keerde enthousiast terug. Wat een prachtig land was Israël! Ze stak met haar enthousiasme haar zoon zo aan, dat die ook besloot eens op vakantie naar Israël te gaan. En daar ontdekte hij, min of meer toevallig door een gesprek met een gids, dat hij ook zelf een Jood moest zijn.

Nu woont Aryeh, want zo luidt nu zijn Hebreeuwse naam, al vele jaren in Israël. Hij is kapper. Hij is getrouwd en heeft een zoon en een dochter. Hij woont vlakbij Jeruzalem.

Hij is een bijzondere Jood. Hij is een Messiasbelijdende Jood. Hij leeft zoals alle vrome Joden volgens de regels van de Thora. Maar met één groot verschil. Jezus Christus is voor hem Yeshua haMashiach. Aryeh kan je een christen noemen, maar je doet hem er geen plezier mee. Hij is een Jood. Tot grote blijdschap heeft hij zijn identiteit ontdekt. Israël is zijn volk, leven naar de Thora is ook zijn leven, en Jeshoea is zijn Messias.

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: