Een jubileum

18 oktober 2009, 09:00

In de 750e uitzending van 'Nederland Zingt op Zondag' praat gastpresentator Tijs van den Brink met ds. Arie van der Veer.

Ds. Van der Veer over deze uitzending

Op zondag 18 oktober kunt u kijken naar de 750e aflevering. Al veertien jaar lang is dit programma elke zondagmorgen op de Nederlandse buis te zien. Voor velen is het een alternatief voor de kerk geworden.

Allereerst voor de mensen die niet meer naar de kerk kunnen. Hun leeftijd maar vooral ook hun gezondheid belemmert hen. Ze zouden graag weer in de kerk zitten, meezingen, luisteren naar de preek, avondmaal vieren. Maar het kan niet meer. Daarom kijken ze naar Nederland Zingt op Zondag.

Het is geen kerk, dat weten ze. Het is ook niet hun dominee. Maar toch wel een beetje: een televisiekerk met dominee Arie.

Het is ook een alternatief geworden voor mensen die niet meer willen. Het instituut kerk zegt hen niets meer. Ze hebben er bewust mee gebroken. Maar van God zijn ze niet los. En de liederen, vooral de oude liederen, die zij van vader en moeder geleerd hebben, zeggen hen nog veel. Ze worden geraakt als ze die horen.

Niets gaat boven het lid zijn van een gemeente en het mogen en kunnen gaan naar de kerk. Een kerk is namelijk als een open haard. Het vuur verwarmt, en de kolen en het hout steken elkaar aan. Zonder dat ben je als een gloeiende kool, op de vuurplaat, die langzaam uitgaat en koud wordt, omdat er geen vuur om je heen is.

Nederland Zingt geeft gelukkig al vele jaren die anderen toch een beetje warmte. Mensen thuis ervaren dat ze toch niet alleen staan. Ze worden door dit programma vertroost, verwarmd.

Iets om te vieren!

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: