Jenny Verplanke en Wim Engels

22 november 2009, 09:00

Ds. Van der Veer brengt een bezoek aan Brugge. Daar ontmoet hij het echtpaar Jenny Verplanke en Wim Engels. Ze vertellen over het project 'Art for All'.

Ds. Van der Veer over deze uitzending

Het dorp telt maar drie straten. Het stratenplan is sinds 1600 nooit meer gewijzigd. De jongens- en de meisjesschool, die het dorp ooit kende, zijn geen scholen meer. De gebouwen staan er nog wel.

Op het dak van de meisjesschool is een torentje gebouwd. Er hangt zelfs nog een kleine klok in. Ooit zal het klokje de meisjes op het schoolplein opgeroepen hebben voor het middaggebed. Er is ook een kleine kapel. Op het oude schoolplein staat een eeuwenoude notenboom.

De school heeft de laatste jaren een ander aanzien gekregen. Er is een nieuw dak opgekomen. De ramen en deuren zijn voorzien van een nieuw kleurtje verf. Maar de grootste verandering heeft binnen plaatsgevonden. Er is een atelier gebouwd. Jenny Verplanke is daar bijna dagelijks te vinden. De vrouw van een man, die jarenlang voorganger was van een Pinkstergemeente. Zendeling zijn ze ook samen geweest. Maar nu leven Jenny en haar man Wim samen van de kunst.

Hoe kan zo'n enorme verandering gebeuren? Mensen die eerst leefden van giften en gaven, maar die nu, door hard werken een goed belegde boterham in de kunst verdienen. Hoe anders werd hun leven: van straatpredikers tot mensen die regelmatig in allerlei galeries en kunsttentoonstellingen zijn te vinden.

Zijn het mensen die hun oorspronkelijke roeping verzaakt hebben? Of zoals Demas, de wereld hebben verkozen? Wie dat denkt heeft het mis. De mensen van toen zijn nog altijd de mensen die zich gedreven weten door Gods Geest.

Als u daar meer van wilt weten, kijk dan naar deze uitzending van Nederland Zingt op Zondag. Een uitzending uit Vlaanderen.

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: