Els van Teijlingen

13 december 2009, 09:00

Ds. Arie van der Veer bezoekt Els van Teijlingen. Een bijzondere vrouw die met een groep aidswezen uit Oeganda voor korte tijd in Nederland is, om te vertellen over haar werk.

Ds. Van der Veer over deze uitzending

Els van Teijlingen zag Sarah, een ziek meisje van zo'n 3 jaar. Ze raakte haar in haar hart. "Toen ik haar zag zitten, kon ik wel janken. Ik sprak met de persoon die haar bracht en vroeg of de oom, die verantwoordelijk was voor haar, de volgende keer kon komen om mee te praten. Hij kwam die volgende keer, maar toen ik hem vroeg of hij Sarah elke drie weken naar de mobiele kliniek kon brengen, zei hij: 'Je denkt toch niet dat ik mijn tijd en fiets spendeer aan dat dode ding?'. Dat heeft me erg geraakt, Sarah was een dood ding! Dat mag niet, ze is gemaakt naar het beeld van God en ze zou sterven zonder ooit te zijn liefgehad".

Sarah werd voor Els het motief om in Oeganda zich te gaan inzetten voor kinderen met aids. Zo werd in het stadje Soroti het huis 'Amecet náinapakin' (schuilplaats van vrede) gebouwd. Ernstig zieke kinderen worden daar vol liefde verzorgd. Blijdschap en verdriet wisselen elkaar daar af. Blijdschap om de vele kinderen, die herstellen. Verdriet om kinderen, die sterven.

Sarah werd één van de eerste bewoners. Els is vaak bang geweest dat Sarah het niet zou halen, ze was zo ziek! Maar vandaag leeft Sarah nog steeds, en ze is officieel haar pleegdochter.

De wereld kent vele Sarah's. Honderdduizenden kinderen zijn besmet door het aidsvirus. Daarom heeft de wereld meer huizen van vrede nodig.

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: