Geschenk voor de wereld - Wierook

26 december 2009, 09:00

Ds. Arie van der Veer ontmoet schilderes Wil van der Weele. Haar betrokkenheid bij de nood in de wereld uit ze in haar schilderijen. Ook zij heeft een geschenk voor Jezus.

Ds. Van der Veer over deze uitzending

Ik zei tegen haar, dat ik een meditatie wilde houden over wierook. 'Daar houd ik niet van', zei ze, 'het stinkt'.

Toch had ik niet toevallig dit geschenk van de wijzen uit het Oosten gekozen bij de uitzending van Wil van der Weele. Ze mag dan niet van wierook houden, maar haar leven en helemaal het geschenk dat zij in deze uitzending aan Jezus wil geven, heeft, volgens mij, alles te maken met de boodschap van wierook.

We hebben voor de kerstuitzendingen aan een drietal kunstenaars gevraagd na te denken over een geschenk, dat zij nu aan Jezus zouden willen geven. Jezus is geen kind meer, maar Hij wil en mag toch ook in onze tijd aanbeden, vereerd worden, ook met geschenken.

Het geschenk, dat Wil heeft gemaakt, heeft alles te maken met haar beroep. Ze is schilder. Pas op latere leeftijd werd haar talent ontdekt. Jarenlang werkten zij en haar man in de zending. Haar man is nog altijd nauw betrokken bij de hulpverlening. Zij ging een andere kant uit. De eerste helft van haar leven volgde zij haar man. Nu vult zij haar leven zelf in.

Toch is de ellende van de wereld, die zij van nabij, met eigen ogen heeft gezien, niet vergeten. Niet als een typische zendelinge maar op haar eigen specifieke manier, geeft zij hulp aan honderden kinderen wereldwijd. Zij doet dat met haar kunst.

Wierook heeft met bidden te maken. Ook met het offer dat gebracht wordt. Wil van der Weele brengt nu haar eigen offer. Niet iets van een ander, maar iets dat helemaal van haar zelf is, uit haar hart komt.

Kijk naar deze boeiende uitzending en ontdek wat Wil aan Jezus zal geven.

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: