Nederland Zingt op Nieuwjaarsdag

1 januari 2010, 09:35

Op de eerste dag van het nieuwe jaar gaat ds. Arie van der Veer in Canada op bezoek bij de Nederlandse emigrant Leendert Kooy.

Ds. Van der Veer over deze uitzending

Leendert Kooy heeft veel meegemaakt. Hij emigreerde naar Canada in 1958. Maar toen had hij nog geen vermoeden van de muzikale carrière die hij in Canada zou gaan maken. Eerst werkte hij op een tuinderij en later in een papierfabriek. Daarnaast studeerde hij op het conservatorium. Hij studeerde orgel, piano en werd koordirigent. Vanaf 1966 werd hij organisator van vele concerten.

In 2007 overlijdt zijn vrouw Riet, negenenveertig jaar nadat ze elkaar voor het eerst op de boot naar Canada hadden gezien. Vanaf het begin van haar ziekte tot en met het jaar van haar overlijden stopt Leendert met alles wat met muziek te maken heeft om bij zijn geliefde Riet te zijn. Vorig jaar begon hij langzaam aan weer wat te doen met muziek. Op 20 november 2009 gaf hij opnieuw een kerstconcert. In de Roy Thomson Hall in Toronto waren alle zitplaatsen verkocht. In totaal waren er 3000 man.

Leendert Kooy maakte een nieuw begin. Zonder zijn vrouw, maar ook zonder zijn kinderen. Allemaal hadden zij in de jaren daarvoor aan de concerten meegewerkt. Heel de familie Kooy is buitengewoon muzikaal. Maar de kinderen konden en wilden niet verder. Met het sterven van moeder waren ook zij definitief gestopt.

Nieuwjaarsdag is de dag, dat ook in Nederland het nieuwjaarsconcert vanuit Wenen wordt uitgezonden. Wij vinden het een eer om daaraan voorafgaande een portret te laten zien van een bekend en geliefd musicus uit Canada.

Het nieuwe begin van Leendert Kooy aan het begin van dit nieuwe jaar.

Het Bijbelgedeelte is Genesis 23: 1-6

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: