Jack en Will Vandermay

3 januari 2010, 09:00

Ds. Arie van der Veer ontmoet in Canada het echtpaar Jack en Will Vandermay. Vanaf een prachtige locatie, de Niagara Watervallen, vertellen ze hun levensverhaal.

Ds. Van der Veer over deze uitzending

Jack en Wil Vandermay kwamen in 1952 en 1957 naar Canada. Zoals zoveel tieners. Zij ontdekte hem in de kerk. De kerk was voor de nieuwe immigranten een echte ontmoetingsplek en heeft veel voor de immigranten betekend. Vooral de jeugdverenigingen waren zeer in trek. Een plek waar de liefde bloeide. Ook niet kerkelijke jongelui bleken belangstelling te hebben voor deze clubs. Om dezelfde reden.

Wil had Jack wel in de kerk gezien, maar miste hem door de week. Haar conclusie, dat hij blijkbaar niet veel met de kerk en het geloof op had, bleek echter niet juist te zijn. Jack was door de week in Toronto, waar hij werkte als cameraman. En hij is altijd cameraman gebleven. In hun huis in Burlington zijn veel herinneringen aan dat prachtige vak te vinden.

Het begin van hun wonen in Canada was heel zwaar. Met een diploma van een filmacademie op zak, moest Jack in Canada op de boerderij aan het werk. Als tiener had je in die tijd niet te kiezen. Als je ouders besloten te emigreren, ging je als kinderen gewoon mee. Er moest geld verdiend worden. Het gezin Vandermay telde vele hongerige monden. Vader leende geld en kocht een boomgaard. Het waren mooie maar buitengewoon zware jaren. Het hele gezin, vader en moeder en twaalf kinderen, werkten op de kleinsten na mee.

Jack en Wil hebben veel te vertellen. Hun boeiende levensverhaal kunt u horen en zien in deze aflevering van 'Nederland Zingt op Zondag'. Gods Woord was hun dagelijkse inspiratiebron en kracht.

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: