Peter Roelofsma

24 januari 2010, 09:00

Op de Vrije Universiteit in Amsterdam heeft ds. Arie van der Veer een ontmoeting met psycholoog Peter Roelofsma.

Ds. Van der Veer over deze uitzending

Peter Roelofsma hoorde van de juf op school de bijbelverhalen. Over God die met Abraham sprak en over Mozes die iets van God mocht zien. Vanaf zijn zesde ging hij ook verlangen naar een ontmoeting met God. Dagelijks heeft hij er sindsdien voor gebeden! In zijn puberteit ging hij stiekem naar de kerk, als zijn ouders uitsliepen.

Maar hoe hij ook bad. Hij ontmoette God niet.

Op zijn achttiende is Peter verhuisd naar Amsterdam en studeerde daar psychologie aan de VU. Hij promoveerde cum laude in de cognitieve en ontwikkelingspsychologie. Het verlangen naar God was er nog wel, maar raakte op de achtergrond.

Totdat hij in Jeruzalem was. Hij had een wetenschappelijke onderscheiding gekregen. De uitreiking zou een hoogtepunt in zijn leven worden. Maar uitgerekend toen had hij een verschrikkelijke droom. Hij zag zichzelf in de hel.

Dromen zijn bedrog. En psychologen weten nog betere verklaringen. Toch kwam Peter van deze droom niet los. Moeilijke jaren braken voor hem aan. Totdat hem een nieuwe ervaring overkwam.

Hij was in Leeds, voor de uitreiking van een nieuwe award. Hij ging op de campus een kerk in en hem overkwam, onder het zingen, een groot, helder licht. 'Amazing Grace... that saved a wretch like me'! Hij een wrak? In Gods ogen was hij geen succes geweest, tot dit moment! Hij beleed alles. Na afloop kwamen twee mensen op hem af, die hadden gezien, dat Gods licht op hem was gevallen.

Sindsdien is Peter een anders mens. Nog altijd is hij wetenschapper. Nog altijd werkt hij aan de Vrije Universiteit. Maar er is veel met hem gebeurd. Hij steekt zijn geloof niet onder stoelen en (college)banken. En wat dat allemaal teweeg brengt?

Kijk en luister.

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: