Jacques de Koning

14 februari 2010, 08:40

In het Schaatsmuseum in Hindeloopen ontmoet ds. Arie van der Veer schaatser Jacques de Koning.

Ds. Van der Veer over deze uitzending

Jacques de Koning komt uit een echte schaatsfamilie. Zijn ouders hebben allebei in de kernploeg gezeten. Zijn moeder heet Truus Dijkstra en zijn vader heet ook Jacques de Koning. Zijn opa ook... Jacques is eigenlijk de 5de of 6de Jacques de Koning! Een schaatsfamilie, want zijn overgrootvader won de Elfstedentocht (1912 en 1917).

Het is niet moeilijk om te raden over welk onderwerp in de familie Koning het meest gesproken wordt. Natuurlijk over schaatsen. Zijn zussen schaatsen ook, en fietsen. Toch is er sinds een aantal jaren een onderwerp bij gekomen. Jacques is plotseling een ander mens geworden. Het staat zelfs op de site van zijn schaatsploeg te lezen: God heeft Jacques aangeraakt.

Het gebeurde allemaal toen zijn buurvrouw zeer ernstig ziek werd. Dat zette Jacques aan het denken. Het kwam dichterbij, dat het leven kan stoppen, het leven eindig is. Toen zijn buurvrouw overleed, besefte hij, dat hij echt een keuze moest maken, een radicale keuze. Het was een begin van een grote verandering.

Nog altijd houdt Jacques zich bezig met schaatsen. Helaas stond zijn gezondheid hem niet toe dat hij deze winter tot grote successen kwam. Hij was graag uitgezonden naar Vancouver om daar op de 500 meter te schitteren.

Maar juist nu kan Jacques ook beter omgaan met zaken die in het leven tegenzitten. Sport blijft onbetwist nog altijd op de eerste plaats staan. Dat is nog wel zo, maar het is anders. Er is nu méér in zijn leven.

Kijk en luister naar het verhaal van Jacques!

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: