Lucas Kramer

21 februari 2010, 08:40

Lucas Kramer vertelt over zijn CD 'Vroeger wordt later'.

Ds. Van der Veer over deze uitzending

Lucas Kramer zat jarenlang in de vis. Urkers en vis horen bij elkaar. En Lucas is een Urker. Wie door de smalle straatjes van het oude Urk loopt, komt de naam Kramer vele malen tegen.

Tegenwoordig is die combinatie voor een Urker niet meer vanzelfsprekend. Het aantal kotters is met een paar honderd teruggebracht. Vele Urkers hebben een baan gevonden aan de wal. Werken niet meer op Urk, maar bijvoorbeeld in Lelystad of Genemuiden.

Een band die wel blijft op Urk, is de band met muziek. Op Urk wordt veel gezongen. Ondanks het feit dat de Urker hard werkt, vele uren maakt, heeft hij tijd voor muziek en zang. Als hij aan de wal werkt, gebeurt dat door de week. Maar menigeen, die vaart en toch ook graag wil zingen, maakt daar tijd voor in het weekend.

Bij Lucas ging het nog verder. Sinds vijf jaar is hij volledig uit de vis en maakte hij van muziek zijn beroep. Lucas kan prachtig zingen. Hij zingt oude en nieuwe geestelijke liederen. Ook gospel staat op zijn repertoire.

Lucas komt uit een muzikaal gezin, nog sterker uit een muzikale familie. De Kramers staan op Urk bekend om hun muzikale kwaliteiten. Zoals de broer van Lucas, Jaap. Jaap is componist en producer van Lucas. Jaap heeft vier koren en speelt ook nog piano.

Vier albums zijn er tot nu toe van Lucas verschenen. Door die albums loopt een rode draad. En dat is het leven maar vooral de ziekte en het sterven van zijn vader. Vader Kramer, een visserman, kreeg leukemie en stierf na negen maanden. Deze periode heeft het leven van Lucas veranderd en zijn repertoire bepaald.

Kijk en luister naar de man die van zijn hobby zijn beroep maakte. Kijk naar de zingende Urker.

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: