Mark Zeldenrust

28 februari 2010, 08:40

Ds. Arie van der Veer ontmoet de gedreven jongerenwerker Mark Zeldenrust. Hij vertelt over de lange en wonderlijke weg die hij ging voordat hij aan dit werk begon.

Ds. Van der Veer over deze uitzending

God heeft mensen nodig. Mensen, die Hem willen volgen. Mensen, die bereid zijn om in Zijn dienst te staan.

In de huidige tijd komen we mensen te kort. In kerken hebben vele gemeenten geen voorganger. In menig gemeente wordt hard gezocht naar vrijwilligers.

Het is ook niet altijd even aantrekkelijk werk waar God ons voor roept. Bekend is het voorbeeld van de profeet Jona in de Bijbel. Hij wilde wel profeet zijn, maar niet in Ninevé.

Jezus volgen is niet altijd eenvoudig. Zijn levensweg was zwaar. Achter Jezus aangaan betekent dagelijks je kruis opnemen.

Mark Zeldenrust wilde echter graag in dienst van God staan. De grote vraag was: waar, hoe en wanneer? Hij moest jaren wachten. Wel liet God hem duidelijk merken, dat hij eerst een opleiding moest volgen. Mark ging op aanraden van iemand die hij niet kende SPH doen. Nog steeds niet wetende op welke plek God hem ging gebruiken.

Het werd Almere. De stad waar zoveel mensen wonen die God niet kennen. Een stad waar ook veel probleemjongeren zijn. Bij de inzegening van een allochtone oudste in de gemeente sprak God heel duidelijk tot hem: 'Jij zult in deze stad een bijzondere taak krijgen'.

Almere was niet de plek die bovenaan het verlanglijstje van Mark stond. Zijn eerste reactie was: 'Waarom hier en niet in een ver land?' Maar omdat hij er van overtuigd was, dat God het Zelf was die hem nu riep, ging hij aan het werk. Mark en een vriend van hem hebben zes jaar geleden 'The Mall' overgenomen. Ze werken fulltime met veel enthousiasme onder de jongeren van Almere.

De concrete roeping voor Mark kwam laat. Zo laat dat hij twijfelde of God hem nog wel nodig had. Maar toen God riep, ging hij. "Heer, hier ben ik".

Kijk en luister naar het verhaal van Mark Zeldenrust.

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: