Otto de Bruijne

7 maart 2010, 09:00

Ds. Arie van der Veer ontmoet Otto de Bruijne. Door een medische misser balanceerde hij vier jaar geleden op het randje van de dood. Een openhartig gesprek.

Ds. Van der Veer over deze uitzending

Jarenlang was hij op de televisie. Het begon met een tiendelige serie 'Otto in Afrika'. Vervolgens maakte hij voor de EO door vele landen interessante reizen. Het werden zestig afleveringen van 'Otto op zoek'.

Die periode noemt Otto nu zijn tweede leven. Daarvoor had hij in Kenia gewoond en van daaruit gewerkt in vele landen van Afrika. Geen wonder dat hij daarna van de EO de kans kreeg om over dat boeiende werelddeel te vertellen.

Otto is nu een nieuw leven begonnen.
Zijn derde leven.
Onbedoeld en ongewild.

Het begon met een dramatische medische fout. Een betrekkelijk kleine operatie eindigde in een nachtmerrie. Otto lag vijftig dagen in coma. Toen hij daar uitkwam was hij van top tot teen verlamd. Een zware periode van revalidatie volgde. Verschillende operaties volgden. Tijdens het revalideren brak hij zijn benen en heup. Maar Otto vocht door.

Bij mijn bezoek deed hij voor mij de deur open. Otto loopt weer. Vraag niet hoe, maar het gaat. Zonder krukken, en helemaal zelf. Ik trok een dag met Otto op. Onveranderd was hij. Misschien iets rustiger dan vroeger. Ook zijn stem heeft enorm geleden. Op onverwachte momenten schraapt hij met een enorm geluid zijn keel en gaat onverdroten weer verder.

Otto is niet uiterlijk, wel innerlijk dezelfde. Ook van voor zijn ziekteperiode weten we, dat hij een kunstenaar is. Hij heeft piano voor mij gespeeld, zijn schilderijen laten zien. Na zijn ziekte schreef hij negentien boekjes.

We keken samen terug. We maakten een tocht naar Kootwijk. En we hezen elkaar op de uitkijktoren van het Kootwijkerzand.

Daar spraken we over zijn leven.
Zijn eerste, zijn tweede en zijn derde leven.

Het toekomstig leven!

Een boeiend verhaal.
Kijk en luister.

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: