Jan Quintus Zwart

14 maart 2010, 09:00

Ds. Arie van der Veer zoekt dirigent Jan Quintus Zwart op in de Bovenkerk in Kampen.

Ds. Van der Veer over deze uitzending

Hoe komt Jan Quintus Zwart aan die bijzondere voornaam? Want zo gewoon als de naam Jan is, zo apart is die tweede voornaam.

In de tijd van de Romeinen zal ieder het antwoord op die vraag geweten hebben. De voornaam Quintus (vijfde) werd in die tijd gegeven aan de vijfde zoon die in een gezin geboren werd. Voornamen waren toen veel minder belangrijk. En daarom werden zeker de zonen aangeduid met een getal. De eerste heette Primus, de derde Tertius en dus de vijfde Quintus. En naarmate het gezin steeds groter werd telde je door. De tiende heette dus Decimus.

Nu leven wij tweeduizend jaar later. Wat bewoog vader Willem Zwart zijn zoon Jan Quintus te noemen? Jan Quintus was niet de vijfde zoon en werd ook niet in de vijfde maand geboren. Het geheim van die bijzondere voornaam schuilt in het feit dat Jan van Willem, de vijfde Jan Zwart in de familie was.

En Jan Zwart? Dat was de beroemde opa. Want die was, in het bijzonder in het protestantse volksdeel in Nederland van de vorige eeuw een beroemd en geliefd man. Jan Zwart was de eerste Nederlandse organist die voor de radio speelde. Door zijn periodieke radio-uitzendingen heeft hij een groot publiek weten te boeien en interesse voor het kerkorgel weten te wekken.

Opa was blijkbaar ook geliefd bij zijn nageslacht. Hij werd nogal eens vernoemd. En om al die Jan Zwarten uit elkaar te houden werd de zoon van Hendrik dus Jan Quintus.

De Zwarten zijn een muzikaal geslacht. Ook Jan Quintus kreeg de muziek met de paplepel ingegoten. Toch werd hij geen organist. Jan Quintus is vooral bekend omdat hij al vele jaren een vaste verschijning is bij de uitzendingen van Nederland Zingt. Hij is een geliefd dirigent en heeft vele (grote) koren.

We hebben nu het geheim van zijn naam verteld, maar wie is Jan Quintus verder? Waar woont hij? Heeft hij een gezin? Wat doet hij verder? Hoe bereidt hij zich voor op al die concerten? Wat doen al die liederen met hem?

U kunt het allemaal zien en horen in deze uitzending van Nederland Zingt op Zondag.

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: