NPO Logo EO Logo Icon--youtube Icon--facebook Icon--twitter Icon--instagram Icon--snapchat Icon--pinterest Icon--whatsapp Icon--mail play video image audio close menu search next
Pieter Jan Leusink

Pieter Jan Leusink

28 maart 2010, 09:00

Aan het begin van de Stille Week staan dirigent Pieter Jan Leusink en de Matthäus Passion centraal.

Ds. Van der Veer over deze uitzending

Eigenlijk wilde hij voetballer worden. Alleen toen het hem niet lukte om tot de besten te gaan behoren, besloot hij muziek te gaan studeren. Maar het verlangen om de beste te zijn, en om er het beste van te maken, bleef. Als het in de voetbal niet kon, dan in de muziek.

Pieter Jan Leusink is dirigent geworden. En hij is inderdaad op weg één van de beste dirigenten te worden als het gaat om de uitvoering van de Matthäus Passion. Dit beroemde werk van Johann Sebastian Bach is zijn passie.

Wat hem onderscheidt van andere, klassieke muziek dirigerende dirigenten is, dat hij met een vast koor en een vast orkest werkt. Hij heeft in zowel het Holland Boys Choir als in het Bach Orchestra heel veel opgebouwd aan eigenheid: een eigen klank en vertolking van Bach, waardoor hij 'leeft in Bach'.

Zijn gedrevenheid is om niemand, tot op de laatste bezoeker, weg te laten komen zonder die geraakt te hebben en laten ervaren, wat Bach dreef: de diepe kennis van God in Zijn liefde en lijden voor de mensheid.

Pieter Jan Leusink heeft tot nu toe 250 uitvoeringen van de Matthäus Passion op zijn naam staan. Het liefst voert Pieter Jan de Matthäus uit in kerken. Daar is de Passion door Bach ook voor geschreven. Ook al wordt de Matthäus Passion door velen gewaardeerd en bezocht als cultureel of kunstevenement, toch is de geestelijke oorsprong voor Pieter Jan het belangrijkste.

Pieter Jan hoopt dat er nog vele uitvoeringen van de Matthäus Passion zullen volgen. Hij denkt, dat hij nu qua mogelijkheden of potentie op 60% zit van de totale intensiteit en echtheid in de weergave van de Matthäus Passion. Elk jaar meer ziet hij zich daarin groeien, toenemen.

Bach blijft zijn leven. Voor Pieter Jan is Bach met zijn Matthäus Passion de vijfde evangelist.

Wie is deze gedreven dirigent?
Kijk en luister.

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: