Nederland Zingt op Goede Vrijdag

2 april 2010, 10:10

Ds. Arie van der Veer ontmoet Kid Lev Ary, een Messiasbelijdende Jood.

Ds. Van der Veer over deze uitzending

Op Goede Vrijdag kunt u (opnieuw) kennis maken met Kid Lev Ary. Kid werd ooit geboren in Tel Aviv. Op jonge leeftijd maakte hij in Eilat kennis met het christelijk geloof. Nu woont hij in Nederland. Is met een Nederlandse vrouw getrouwd en heeft twee kinderen.

Kid is christen geworden, maar zal zijn Jood zijn nooit verloochenen. De tradities van het Joodse volk worden door hem in hoge ere gehouden. Het christen zijn heeft volgens hem zijn Jood zijn zelfs verdiept. Joodse feesten zeggen hem nu meer dan vroeger. Vroeger was bijvoorbeeld het vieren van de Sedermaaltijd in het seculiere Tel Aviv pure traditie, nu heeft het voor hem inhoud. Hij blijft het vieren.

Ook zijn kinderen vragen tijdens deze maaltijd naar de geschiedenis van het Joodse volk. "Waarom zijn wij slaven geweest in Egypte?" "Waarom is deze nacht anders dan alle andere nachten?" Met liefde en passie vertelt hij hen het oude verhaal.

Maar niet zonder te verzwijgen dat voor hem Jezus Christus de Messias is. Ook bij Kid staat tijdens de Sedermaaltijd de lege stoel voor de profeet Elia klaar. Dat doen immers de Joden altijd, omdat Elia voor hen de aankondiger is van de komst van de Messias. Voor Kid is de Messias al gekomen. Bij de lege stoel van Elia denkt hij daarom niet aan de komst van de Messias maar aan Zijn wederkomst.

Ik heb als gast de maaltijd mogen bijwonen en Kid van alles mogen vragen. Op Goede Vrijdag zenden we dit gesprek uit. Voor Kid is zowel de Sedermaaltijd als Goede Vrijdag de dag van het offer. De dag van het Lam. Het Lam dat de zonde der wereld wegneemt.

Kijk en luister.
Goede Vrijdagmorgen, om 10.10 uur op Nederland 1.

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: