Nederland Zingt met Pasen (1)

4 april 2010, 09:00

In de Bergkerk in Deventer wordt op Stille Zaterdag en Paaszondag het wandeltheater Dolorosa opgevoerd. Ds. Arie van der Veer ontmoet schrijfster en regisseur Carla Veldhuis.

Ds. Van der Veer over deze uitzending

Carla Veldhuis is niet gelovig opgegroeid, wel Rooms Katholiek gedoopt. Haar broer, die nog maar kort geleden overleden is, was op jonge leeftijd tot geloof gekomen en vertelde haar over het geloof. Ze snapte er niets van. Hij nam haar mee naar een theatervoorstelling-met-boodschap. Het 'zien' bracht een doorbraak; de beeldtaal kwam bij haar heel diep binnen. Ze kon alleen maar letterlijk stilstaan: de auto langs de weg zetten, met de armen op het stuur huilen.

Carla werd zelf een gelovige.

Omdat spelen en dansen ook haar eigen hobby was, besloot zij ook zelf om met beelden te gaan werken. Theaterstukken te maken louter met beelden, zonder tekst. Ze ging daarom naar bijbel- en trainingsschool 'Vorming en actie'. Na eerst zelf haar studie te hebben afgemaakt, kreeg zij de leiding over de afdeling drama.

Toen zij met dit werk stopte, begon zij te schrijven. 26 stukken heeft zij inmiddels het licht doen zien. Sinds 1996 heeft ze haar eigen dramateam, een hechte theatergroep om haar stukken te doen uitvoeren.

Een van de bekendste stukken is 'Dolorosa'. De uitvoering ervan is in de stad Deventer inmiddels een jaarlijkse traditie geworden. Het stuk verbeeldt het lijden, het sterven en de opstanding van Christus.

Ook dit jaar wordt dit stuk op Stille Zaterdag en Paaszondag vele malen uitgevoerd. Het gebeurt allemaal in de monumentale Bergkerk. Er is plaats voor 250 toeschouwers per keer.

Wie dit stuk meebeleeft, wordt er stil van. Velen worden aan het denken gezet. Na de voorstellingen mogen de toeschouwers in gesprek met de tientallen acteurs.

Wij maakten een programma met Carla. Maar ook anderen komen aan het woord. Tweede paasdag is er alle aandacht voor de figuur van Christus. Beelden en gesprekken om nooit te vergeten.

Kijk en luister.

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: