Nederland Zingt met Pasen (2)

5 april 2010, 09:00

Op Tweede Paasdag staat opnieuw een speler van het wandeltheater Dolorosa centraal. Ds. Arie van der Veer ontmoet Matthijs Berkelaar, die de rol van Christus speelt.

Ds. Van der Veer over deze uitzending

Matthijs is marktdeskundige. Hij werkt voor een grote bankinstelling. Nieuwe producten worden door hem gelanceerd. Maar tijdens de paasdagen speelt hij in Deventer in het wandeltheater 'Dolorosa' Christus. Alleen... zonder te spreken.

Christus verbeelden

Sommige mensen zullen daar aan moeten wennen. Trouwens Matthijs moest dat zelf eerst ook. Hoe kan een mens Christus uitbeelden? En…..mag een mens Christus uitbeelden?

We waren er een beetje aan gewend door bijvoorbeeld de schilderijen van Rembrandt. Ook de plaatjes uit de kinderbijbels van Anne de Vries en W.G.van der Hulst werden vijftig jaar geleden door de kinderen op de schoot van vader en moeder aandachtig bekeken. In de films die later kwamen werd Christus wel sprekende ingevoerd, maar eerst alleen Hem van achteren gefilmd of 'en profil'.

Matthijs heeft de uitdaging aanvaard. Maar blijft het een hele verantwoordelijkheid vinden om Hem uit te beelden. Natuurlijk hij weet, dat Christus juist er voor gekozen heeft om mens te worden maar Hij is en blijft ook God.

In de uitzending van Tweede Paasdag komt Matthijs volop aan het woord. Deze keer mag de jonge acteur wel spreken. We spreken samen over dat bijzondere theaterstuk dat de laatste jaren op zaterdag en zondag tijdens het paasweekend in de Bergkerk van Deventer wordt opgevoerd. Matthijs is niet de enige acteur die aan het theaterstuk, dat door Carla Veldhuis geschreven is, meewerkt. Het zijn er meer dan zeventig. Allen zijn zij christen. Ze voeren het stuk tijdens die dagen vele malen op.

Een eigentijdse maar buitengewoon sprekende manier om te laten zien dat Jezus Christus leeft, regeert en bevrijdt.

Kijk en luister.

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: