Eveline van der Linden

2 mei 2010, 09:00

Ds. Arie van der Veer ontmoet Eveline van der Linden. Ze vertelt over haar jeugd en haar onderzoek naar het verzetsverleden van haar ouders.

Ds. Van der Veer schrijft

Balsem voor haar ziel

De Yad Vashem Award is de hoogste Israëlische onderscheiding voor mensen die tijdens de oorlog hulp boden aan Joden. Op 6 mei 2010 zal deze onderscheiding postuum worden uitgereikt aan de ouders van Eveline van der Linden. Tijdens een plechtigheid, die gehouden wordt in het oorlogsmonument Kamp Amersfoort, zullen zij de titel krijgen 'Righteous Among the Nations'.

Eveline had dat nooit verwacht. Jarenlang wist zij niets van het oorlogsverleden van haar ouders. Moeder was overleden toen zij nog vier was. En vader had het altijd druk met andere dingen.

Mede ook door het vroege sterven van haar moeder en de wat moeilijke relatie met haar stiefmoeder was de jeugd van Eveline niet gemakkelijk. Ze maakte het zichzelf ook niet gemakkelijk. Ze was een moeilijk kind op de lagere school en een rebelse tiener.

Op twintigjarige leeftijd kwam zij tot geloof. Geloven maakt een mens anders. De Bijbel zegt tot een nieuw mens. 'Het oude is voorbij, het nieuwe is gekomen'. Toch kwam daarom dat verleden wel het leven een donkere plek in je leven zijn. Voor Eveline ook een periode met grote onduidelijkheid. Wie was moeder? Hoe waren die eerste jaren van hun huwelijk? Hoe ging het in de oorlog?

Ze kwam tot een verrassende ontdekking. Haar ouders hadden niet alleen aan het verzet meegedaan. Ze hadden ook verschillende Joodse mensen in het laatst van de oorlog verborgen. Nu pas leerde Eveline haar ouders goed kennen. Het was als balsem voor haar ziel.

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: