Nico van Splunter

23 mei 2010, 09:00

Ds. Arie van der Veer ontmoet Nico van Splunter. Hij is jongerenwerker in de Amsterdamse multiculturele wijk 'De Baarsjes'.

Ds. Van der Veer schrijft

Nieuw Pinkstervuur

Op het plein voor de Jeruzalemkerk is het in de zon goed toeven. Tieners vermaken zich op de brede trappen die naar het oude kerkgebouw leiden. Moslimvrouwen genieten op de bankjes van de zon. Er wordt gevoetbald door de kleintjes.

De oude kerk ligt in het stadsgedeelte 'De Baarsjes' aan de westkant van Amsterdam. Honderd jaar geleden waren daar nog weilanden. Nu is het een grote woonwijk, die alweer bevolkt wordt door een derde generatie mensen. Veel bewoners van het eerste uur zijn vertrokken. Het zijn nu vooral immigranten, die de wijk bevolken. In 'De Baarsjes' wonen honderddertig duizend nationaliteiten.

De Jeruzalemkerk is niet meer het enige godshuis. De wijk kent nu ook een moskee. Christenen zijn nu in de minderheid. Er wonen vele moslims.

Loop je door de straten en blijf je stil staan bij de portieken, dan lees je voor het merendeel vreemde namen. Ik kwam tijdens mijn wandeling een keer een Nederlandse naam tegen: Terpstra. Het schijnt dat honderdjaar geleden veel Friezen naar deze wijk trokken.

De kerk staat er nog altijd. Hij is nog steeds als godshuis in gebruik. En dat geldt lang niet van alle kerken in Amsterdam. Het opvallende is, dat sinds een aantal jaren er juist in en rondom de kerk nieuwe activiteiten zijn. De kerk heeft bewust een andere koers ingeslagen. Ze is er voor de hele wijk. Op vele manieren en met allerlei activiteiten.

Daarom is dat plein met al die verschillende mensen een sprekend gebeuren. Voor die mensen wil de kerk er zijn. Christenen schuilen niet achter de muren van de kerk weg, maar hebben juist vanuit de kerk een nieuwe weg naar de wijk gevonden.

In twee uitzendingen kunt u die opvallende verandering van de Jeruzalemkerk meemaken. De oude kerk in 'De Baarsjes' kreeg nieuw leven.

Een mooi onderwerp voor Pinksteren.

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: