Bas van der Graaf

24 mei 2010, 09:00

Bas van der Graaf is voorganger van de Jeruzalemkerk in de Amsterdamse wijk De Baarsjes. Hij laat ds. Arie de kerk zien en vertelt over de droom die hij en jongerenwerker Nico van Splunter samen hebben.

Ds. Van der Veer schrijft


De kerk met de open deuren


In het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes staat al bijna honderd jaar een kerk. Toen in de jaren twintig deze wijk in de groene weilanden rondom de stad Amsterdam verrees, was aanvankelijk de bouw van een kerk niet gepland.

Op initiatief van een kerk in de buurt werd een actie gestart. De actie kreeg als naam 'Stad zonder tempel'. Dat de kerk die daarna gebouwd werd de naam Jeruzalemkerk kreeg, lag voor de hand.

De kerk heeft de vormen van de tempel uit het Oude Testament. Prachtige glas-in-loodramen vertellen de bezoeker wat er allemaal in die de tijd van het Oude Testament gebeurde: de schepping en het heilsplan van God.

Ga je de trappen op, om op de galerijen plaats te nemen, dan zijn er ramen die doen denken aan het nieuwe Jeruzalem. De stad, die genoemd wordt in het laatste boek van de Bijbel. De stad van de toekomst.

De kerk maakte glorietijden mee. Maar met de verandering die zich in de loop van de vorige eeuw in de wijk De Baarsjes voltrok, werd de gemeente kleiner en kleiner. Vele gezinnen vertrokken. Er zijn momenten geweest dat men heeft overwogen deze kerk te sluiten.

In de jaren tachtig zijn de oorspronkelijke deuren aan de voorkant van de kerk vervangen door stalen deuren. Typisch voor de tijd van toen. Het gebouw werd bedreigd door vandalisme. Maar misschien ook wel typisch voor de gemeente toen. De kerk was een schuilplaats geworden voor de 'laatste gelovigen'.

Nu dertig jaar later zijn de oorspronkelijke deuren weer in het gebouw aangebracht. De kerk staat letterlijk en figuurlijk 's zondag en door de week open voor de wereld. En op de zondagmorgen zit de kerk weer vol.

Er voltrok zich een wonderlijke verandering.

Hoe dat komt?

In de uitzending van Tweede Pinksterdag vertelt de dominee van de Jeruzalemkerk, Bas van der Graaf, er van.

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: