Ada Meurs (1)

18 juli 2010, 09:20

Ds. Arie van der Veer is op bezoek bij Ada Meurs, vrijwilliger in de windgedreven oliemolen 'De Passiebloem'.

Ds. Van der Veer schrijft


Leven van de wind


De mens kan veel, maar niet alles. Molenaar Ada Meurs kan daarom dubbel genieten van een onweersbui. Voor haar is dat een van die momenten, dat de overmoedige mens van deze tijd daar aan wordt herinnerd.

Niet alles is maakbaar.
We moeten leren leven in afhankelijkheid.

Dagelijks brengt zij dat in haar beroep in praktijk. Ada is molenaar op de eeuwenoude oliemolen 'De Passiebloem' in Zwolle. Ooit stonden er vijf aan de Nieuwe Vecht. Met haar zorgt een grote groep van vrijwilligers voor dit prachtige bouwwerk. Voor Ada valt in de molen de tijd weg. Ze ervaart iets van de eeuwigheid.

Ik ben er een dag geweest. En direct als je de molen binnenstapt, ervaar je het verschil met buiten. Binnen ruikt het naar rook. Een aparte geur. Het heeft alles te maken met de olie die in deze molen wordt gewonnen. De machtige, draaiende wieken zorgen er voor dat een heel bijzonder proces plaatsvindt. Uit lijnzaad wordt lijnolie gewonnen.

Ada leert me dat een molen de fabriek van vroeger is.
Maar wel een fabriek die draaide op bijzondere energie: de wind.
Energie waar ons land rijk aan is.

Toch moet je elke dag weer wachten. Is er wind? Hoe staat de wind? Elke keer weer moet de molen in de juiste windrichting gekruid worden. De kracht en de windrichting kan elk moment veranderen.

Ada leeft van de wind.
In verschillende opzichten.
De uitzending is vol herinneringen aan vroeger. De tijd staat even stil.

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: