Ada Meurs (2)

25 juli 2010, 09:20

In oliemolen 'De Passiebloem' laat Ada Meurs ds. Arie van der Veer het proces van het slaan van de lijnolie zien.

Ds. Van der Veer schrijft


Olie-dom


In de oliemolen 'De Passiebloem' in Zwolle wordt nog altijd voor de bezoeker lijnolie gewonnen. Molenaar Ada Meurs noemt het "het goud van de molen".

Het is prachtig om dit proces te zien.
Enorme molenstenen kneuzen het zaad. Daarna wordt het meel verwarmd. Onder hoge druk wordt vervolgens de olie uitgeperst.

En dat allemaal door eeuwenoude apparaten en machines. Stuk voor stuk aangedreven door de wind.

Het was hard werken in deze eeuwenoude 'fabriek'. Het was zes dagen lang, dag en nacht. De arbeiders werden niet oud. Het werken in de rook van het vuur, dat het lijnzaadmeel elke dag verwarmde, eiste zijn tol. Ook het dreunen van de heipaal, die er voor zorgde dat de olie geslagen werd, had zijn gevolgen.

Een schoorsteen kende de molen niet. Gehoorbeschermers bestonden niet. Kinderen die op de molen werkten, kwamen niet ver in de maatschappij. Ze waren slechthorend of doof en golden voor anderen als olie-dom.

Wie denkt er nog aan al die dingen als je in de winkel een fles sla-olie koopt. Sla verbinden wij met heerlijke malse sla, en niet met de harde doffe dreun van de heipaal.

Wie weet nog, dat, als we op ons werk een vergadering opschorten, die uitdrukking afkomstig is van dat werk in die eeuwenoude molens.

Wie er meer van wil weten, moet maar eens kijken naar de tweede uitzending met molenaar Ada Meurs. Wie met haar het proces, dat eeuwenlang in de oliemolen plaatsvond, nog weer eens meemaakt, komt nu de molen beslist niet olie-dom uit.

Hert verrijkt je kennis.
Je beleeft Nederland opnieuw.
Sommige mensen noemen dat: de goede, oude tijden.
Oordeel zelf maar.

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: