Rob van Zijll (1)

1 augustus 2010, 09:25

Ds. Arie van der Veer ontmoet Rob van Zijll. Hij is medewerker bij de Groeneveldse molen, een watermolen in Schipluiden.

Ds. Van der Veer schrijft


'Zet die kraan maar even dicht'


Rob van Zijll is een zeer gepassioneerd molenaar. Al van jongs af fascineerden de molens hem. "Ik zorg ervoor dat de molen zo veel mogelijk draait en dat Gods water niet over Gods akker loopt."

Rob is met zijn molen een soort bewaker van de Groeneveldse Polder. En de molen is zijn machtig wapen. Een wapen tegen het wassende water. De polder is een prachtig tuinbouwgebied in de gemeente Schipluiden. Maar de polder moet wel bewaakt worden tegen het water. Het land ligt 1.80 meter onder NAP.

Ineens kan het water er zijn. In een paar uur tijd kan het water heel snel stijgen. Zoals in 1998. In korte tijd stond gebeurde het. De regen viel bij bakken neer. En bovendien stond er een krimpende wind. Het hele gebied stond onder water.

Een molenaar als Rob leeft met de natuur. Het water en de wind zijn z'n vrienden, maar kunnen ook zijn vijand zijn. De hele dag let hij op. Hoe hoog staat het water? En welke hoek waait de wind?

Rob bewaakt zijn polder. Dag en nacht. Zeven dagen per week. Jaar in jaar uit. Het geweld en de kracht van de natuur maakte hem tot een afhankelijk mens. Uiteindelijk heeft hij het als mens niet in eigen hand.

Soms kan hij even niets meer doen. Als de polder volloopt en er nog nauwelijks water in de boezem kan, als het water stijgt.

"Ja, als het dan maar blijft regenen en regenen en de molen draait op volle toeren dan bid ik wel tot onze Lieve Heer, 'laat het nu alsjeblieft maar stoppen, zet die kraan daar boven maar even dicht'."

Kijk en luister.
Rob is een geboren verteller.

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: