Rob van Zijll (2)

8 augustus 2010, 09:20

Molenaar Rob van Zijll geeft ds. Arie van der Veer uitleg over de werking van de molen en vertelt over zijn persoonlijk leven.

Ds. Van der Veer schrijft


"Ik ben altijd met het weer bezig, hoe is de wind, komt er regen. De molen houd ik altijd in de gaten", aldus Rob van Zijll, molenaar in Schipluiden.

Drie├źndertig jaar is hij dat al. Molenaar zijn is zijn leven. Hij zou niet weten welk ander vak hij zou moeten kiezen als de molen niet meer bestond. Zijn huis hangt vol met afbeeldingen en foto's van molens. En in zijn tuin staan drie door hemzelf gebouwde en gerestaureerde miniatuurmolens.

Maar ze vallen in het niet bij de echte molen. Aan de Groeneveldse molen heeft Rob zijn hart verpand. Het is een grondzeiler, gebouwd in 1719. De enig overgebleven poldermolen in de gemeente Schipluiden.

Naast de molen staat een klein elektrisch gemaal. Onafhankelijk van de wind kan dit gemaal het water uit de polder omhoog brengen. Toch kiest Rob er voor de oude molen te gebruiken. Ook al moet hij er midden in de nacht voor uit. En vraagt het van hem voortdurend op te letten. De wind kan immers ineens op komen zetten. En lang niet altijd uit dezelfde hoek.

Molenaar Rob is een bescheiden man. Over de molen praat hij honderd uit, over andere zaken is hij bescheiden. Ondertussen maak ik zelf mijn toepassingen. De molen en zijn molenaar zijn voor mij een levende preek.

Ik hoor hem vertellen:
Een molen is gemaakt om met zijn wieken naar de wind gericht te werken.
Hij kan met de rug in de wind, achteruit draaien, maar gaat dan kapot van binnen.

Is een mens ook niet gemaakt om op God gericht te leven? Hij kan met zijn rug naar God leven, maar gaat dan kapot van binnen.

Dank jullie wel molenaars.
Ik heb veel van jullie en jullie molens geleerd.

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: