Edwin van der Horst

12 september 2010, 09:00

Edwin van der Horst is dierenverzorger op 'de Klinkboerderij'. Deze boerderij is een onderdeel van zorgcentrum 's Heeren Loo in Ermelo, waar mensen wonen met een verstandelijke beperking.

Ds. Van der Veer schrijft


Een plek van leven


De trein rijdt er dagelijks aan voorbij. Snelle autowegen zijn niet op het terrein te vinden. Je kunt er heerlijk fietsen. Stoepen kennen de binnenwegen niet. Overal is groen. En de mensen die je op straat tegenkomt, groeten je hartelijk.

's Heeren Loo is een dorp op zichzelf. Er staat een kerk. Oude, statige herenhuizen wisselen af met nieuwe panden. Ook is er een supermarkt. Een dorp midden in de bossen. Al meer dan honderd jaar wonen er jonge en oude mensen met een verstandelijke handicap.

Wij maakten een programma op de zorgboerderij, die 's Heeren Loo sinds een aantal jaren kent. Er werken mensen, die op 's Heeren Loo wonen, maar ook zijn er anderen, die elke dag met een bus of een auto worden gebracht.

Eén van hen is Edwin van der Horst. Zelf woont hij in Nijkerk. Maar het werk op de zorgboerderij is zijn baan. Hij moet zorgen voor de herten en het hertenkamp. Edwin schreef mij een brief. Hij nodigde mij uit om te komen filmen.

We zijn er met onze ploeg geweest. Het was half juni. Op de hele boerderij was er nieuw leven. Bijna alle dieren werden vergezeld van grote groepen jongen. Kleine eendjes, jonge pauwen, ganzen die in lange rij achter elkaar zwommen en nog veel meer. Het liep allemaal door en langs elkaar. Ik zag hoe voorzichtig een jonge koe kuikens die tussen haar poten liepen voorzichtig maar haar snuit op zij duwde.

'De Klinkboerderij', een klein paradijsje, een oase van rust in een drukke wereld. Een plek waar liefde en aandacht voor elk mens is, wie en hoe hij ook is. Geen wonder, dat steeds meer bezoekers, ouders en grootouders met kleine kinderen de weg naar deze zorgboerderij vinden. Hier ben je voor elkaar gelijk. Mens en dier leven naast en met elkaar. Een plek van leven.

Kijk en luister.

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: