Jan Andries de Boer

19 september 2010, 09:00

Een portret van predikant Jan Andries de Boer, met veel aandacht voor zijn speciale U2-dienst die in het teken staat van de Internationale Dag voor de Vrede op 21 september 2010.

Ds. Van der Veer schrijft

De drummende dominee

Hij heeft meer lp’s en cd’s dan boeken. Wie door de gang van zijn huis naar de kamer loopt, waant zich in een muziekbibliotheek. Metershoge schappen dragen duizenden cd’s. Wie ooit al die cd’s zou willen afspelen, zou meer dan een jaar, zo niet twee jaar nodig hebben om alles te beluisteren.

Van jongs af aan is hij gegrepen door de popmuziek. Toch werd hij geen dj maar dominee, net als zijn vader. Maar zijn hobby vergat hij niet. Integendeel, hij beschouwt het als zijn roeping om juist ook deze muziek te gebruiken om boodschapper te zijn van het goede leven.

De kerkenraadskamer is een muziektempel geworden. Overal staan muziekinstrumenten. Maar de meeste plaats neemt een enorm drumstel in. Zoals hij ‘s zondags op zijn preekstoel de gemeente toespreekt, doet hij in dat deze kamer met zijn muziek. Omringd door zijn drums bespeelt hij ze met alle macht. Met de klank en met een bijzondere ritme van zijn drums vertolkte hij voor mij de heiligheid van God.

Een gewone dominee met een voor dominees ongewone hobby. Een gepassioneerd man om met zijn gaven en talenten de mens van deze tijd met het evangelie van het Koninkrijk te bereiken. Een echte kenner die zijn kennis met anderen deelt.

Ik trok een dag met hem op. Ik luisterde mee naar zijn muziek. Een voor mij onbekende wereld.

Je moet er voor gaan zitten. Je moet ook bereid zijn om naar hem te luisteren. Dan zul je een dominee ontdekken met een bijzondere missie. Een super moderne missionaris van het aloude evangelie.

Kijk en luister.

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: