Martine Vonk

10 oktober 2010, 09:00

Ds. Arie van der Veer is op bezoek bij Martine Vonk in het kader van Micha Zondag.

Ds. Van der Veer schrijft


Het mooiste plekje van Nederland

Zo zullen Klaas Hemke en zijn vrouw Martine hun boomgaard noemen. Het is eigenlijk nog een boomgaard in opkomst. De bomen die zij gepoot hebben zijn allemaal nog jong. Klaas Hemke en Martine hopen dat ze mogen meemaken dat ze ooit in de schaduw er van kunnen zitten.

Het is niet zomaar een boomgaard. De bomen die geplant zijn, zijn oude appelrassen. In de boomgaard heeft Klaas Hemke een poel gegraven. Hij heeft wilde bramen gepoot. Langs de sloot die langs de boomgaard loopt, staan prachtige wilgenbomen. In de sloot zie je een eendenkorf. In de wilgen een kast voor steenuilen. In een andere hoek is een hoop gemaakt om aan de ringslangen een warm verblijf te bieden. Je hoort de kikkers kwaken. Klaas Hemke vertelde met trots dat dit voorjaar een patrijs in de boomgaard had gebroed.

Een klein paradijsje midden in de Alblasserwaard.

Het is een perfecte weergave van het verlangen dat dit echtpaar heeft: we moeten terug naar de natuur. We moeten weer leren ontdekken hoe mooi de schepping van God is.

Martine Vonk bracht mij daar om met mij te praten over de zorg om het milieu, de strijd tegen onrecht en uitbuiting in deze wereld, over de kloof tussen arm en rijk.

De boomgaard doet je die chaotische wereld even vergeten.
Het kan dus ook anders.

Kijk en luister naar NZOZ op 10-10-10.
Michazondag.

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: