Janne IJmker

17 oktober 2010, 09:00

Ds. Arie van der Veer ontmoet schrijfster Janne IJmker. Ze praten over de strijd die het Janne heeft gekost om haar droom te verwezenlijken.

Ds. Van der Veer schrijft

Een begenadigd schrijfster

Elsjen Roelofs wordt in september 1767 op het galgenveld in Assen op een gruwelijke manier terechtgesteld. De vrouw had haar man vergiftigd. Ze had bekend. De terechtstelling had op zich laten wachten omdat Elsjen zwanger was. Maar nadat het kindje geboren was, begon het aftellen: achtendertig nachten.

De archieven van Drenthe vertellen niet waarom Elsjen haar man had vermoord. En dat gegeven greep Janne IJmker, schrijfster uit onze tijd aan. Waarom had Elsjen dit gedaan? Wat bewoog een moeder van een jong gezin tot die gruwelijke daad?

Janne deed verder onderzoek. Wat was er nog meer in de archieven van die tijd te vinden? Zij schreef er een boek over. Over Elsjen en haar vermoedelijke motieven. "Als Elsjen uit de dood zou opstaan en mijn boek zou lezen", zei ze tegen mij, "hoop ik dat ze tegen mij zou zeggen: Jij hebt mij begrepen!"

Elsjen heeft twee jaar het leven van Janne beheerst. Ze stond met haar op en ging met haar naar bed. Ze kroop in de huid van de moordenares. Probeerde de schuilhoeken van haar hart te ontdekken. Ze luisterde naar de geestelijke worsteling van Elsjen in haar laatste levensdagen. Ze las in gedachten met en voor haar de bijbel.

'Achtendertig nachten' is inmiddels een beroemd boek. En Janne een bekende schrijfster. Ze schreef andere (kinder)boeken die zich ook afspelen in Drenthe. En alweer enige jaren worstelt zij met een nieuwe roman, over een familielid van Elsjen.

Ik zocht deze schrijfster op.
Kijk en luister.

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: