Maurits Tompot

24 oktober 2010, 09:00

Maurits Tompot is koster van de Sint Janskerk in Gouda. Hij vertelt ds. Arie van der Veer over de omzwervingen in zijn jeugd.

Ds. Van der Veer schrijft


Een hippie werd koster

Maurits is al jaren koster van de Sint Janskerk. Hij vindt zelf dat hij koster is van de mooiste kerk in Nederland. En misschien heeft Maurits Tompot wel gelijk. Nergens vind je zulke prachtige ramen als in de Sint Janskerk in Gouda. De Sint Jan is ook nog de langste kerk van Nederland: 123 meter lang.

Maurits is al dertig jaar koster. Maurits werd geboren in een niet christelijk gezin. Toen zijn vader op jonge leeftijd overleed, was dat wel voor hem aanleiding op zoek te gaan naar de zin van het leven. Hij zocht het werkelijk in alles. Zijn zoektocht bracht hem in vele landen. Uiteindelijk vond iemand hem doodziek aan de oever van de Ganges. Een christelijk echtpaar dat daar hoog in de bergen woonde nam hem liefdevol in huis op. Daar leerde Maurits veel meer over God en in het bijzonder over de Bijbel. Toch kwam hij pas tot volle overgave toen hij in Nederland was teruggekeerd. Op een nacht boog hij zijn knieën en werd werkelijk overweldigd door de liefde van God.

Na zijn bekering ging Maurits naar een bijbelschool en waar het maar even kon begon hij met anderen een gesprek over het geloof. Hij werd een fanatiek christen. Achteraf volgens hem zelf misschien wel te fanatiek.

Maurits is en blijft een veelzijdig man. Hij schildert. Schreef ook een verrassend boek over Erasmus. Wie denkt dat kosters maar duffe mensen zijn, moet deze uitzending maar eens bekijken. Het tegendeel is waar.

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: