Herman Selderhuis

31 oktober 2010, 09:00

Ds. Arie van der Veer ontmoet Herman Selderhuis. Hij is hoogleraar kerkgeschiedenis aan de Theologische Universiteit in Apeldoorn en gespecialiseerd in de Reformatie.

Ds. Arie van der Veer schrijft

Een gewone professor

Mensen die veel geleerd hebben, scheppen vaak onbedoeld een afstand. Dat gevoel komt al boven als je titels voor hun naam ziet staan. Het kan nog erger worden als je hen hoort spreken. Vaak gebruiken ze moeilijke woorden die je niet begrijpt.

Dat is met de gast in deze uitzending helemaal niet het geval. Hij is inderdaad professor. Hij doceert kerkgeschiedenis. Maar Herman Selderhuis is een gewoon mens. Je kunt horen dat hij uit Twente komt. Toen ik een dag met hem in zijn geboortestad Enschede optrok, hoorde ik hem verschillende malen met de mensen in het Twents praten.

Ik sprak met hem over zijn werk, over de Reformatie, over Refo500, maar vooral over zijn eigen leven. We deden dat onder andere in een Rooms-Katholieke kerk. Tussen de opnames door stond hij ook met de tuinmannen te praten. Hij had belangstelling voor hen, sprak over hun leven.

Veel mensen zullen nog nooit van Refo500 hebben gehoord. Het is een stichting die zich bezig wil houden met de vragen van deze tijd. Maar ook een stichting die wil laten zien, en dat is het aardige, dat de vragen van nu ook al vijfhonderd jaar geleden in de tijd van de Reformatie aan de orde kwamen. Herman is directeur van deze stichting.

Een opvallend gesprek met een man die ooit een poster van Willem van Hanegem op zijn kamer had hangen, en nu een fan is van de reformator Maarten Luther.

Kijk en luister.

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: