Julia Molenaar

7 november 2010, 09:00

Ds. Arie van der Veer gaat op bezoek bij kunstenares Julia Molenaar.

Ds. Van der Veer schrijft

Julia wil leven

Ze voelde zich verraden. Ze had zich zowel geestelijk als lichamelijk overal aan gehouden: gebeden, zich laten zalven, vloeken uit het voorgeslacht laten verbreken, haar bitterheid beleden, ze had gezond geleefd, gesport en biologisch gegeten, ze was alert geweest op kanker en had zich regelmatig laten controleren. En toch voelde op een dag een knobbeltje in haar borst.

'Het was niks,' zeiden ze. Over zes maanden moest ze maar weer terugkomen. Ze besloot een feestje te bouwen. Haar moeder was immers wel op jonge leeftijd aan kanker gestorven. Daarom was ze al die jaren zo bezorgd geweest en had ze zich aan alle regels gehouden.

Na zes maanden, bleek het bij nieuw onderzoek de tumor wel kwaadaardig te zijn. De dokters hadden zich vergist. De uitslag van het DNA onderzoek dat zij niet erfelijk belast was, had de medici op een verkeerd spoor gezet. Ze werd drie keer geopereerd.

Zondag praat ik met Julia. Eigenlijk is heel haar bestaan een protest tegen de dood en een schreeuw om te kunnen en mogen en willen leven. Julia wil niet overleven maar leven. Daarom spatten de kleuren van haar huis af. Als je aan komt fietsen valt het huis al op. Kippen in de voortuin. Bloemen bij de deur. Een versierde fiets aan de zijkant. En binnen in het huis is bijna alles roze, rood, paars. Tot en met het koffiezetapparaat toe.

Wie haar niet kent, zal denken dat zij een late hippie is. Wie haar levensverhaal weet, gaat anders naar haar gaan kijken.

Een boeiende uitzending met een kleurrijke vrouw.
Julia wil leven.

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: