Johan Marijs

28 november 2010, 09:00

Ds. Arie van der Veer trekt op met Johan Marijs, een boer in de Noordoostpolder, die zijn vrouw en een deel van zijn veestapel verloor.

Ds. Van der Veer schrijft

Na rouw zal vreugde komen

'Deze situatie voelt aan als rouw. Maar in de Bijbel staat: na rouw zal er vreugde komen. Zo sta ik erin.'

Met deze woorden besloot melkschapenhouder Johan Marijs uit Kraggenburg vrijdagmiddag 22 januari 2010 zijn verklaring aan de pers. Vragen beantwoorden wilde hij niet. Als gevolg van besmetting met Q-koorts werden de dag daarna 170 drachtige ooien op zijn bedrijf geruimd.

Na rouw zal vreugde komen

Dat zei Johan Marijs ook een paar maanden daarvoor, toen hij zijn vrouw verloren had. In het voorjaar van 2009 werd bij haar borstkanker ontdekt. Aanvankelijk leek de behandeling goed aan te slaan, maar in september bleken er uitzaaiingen in haar hoofd te zijn die niet meer te behandelen waren. Twee weken later stierf zij.

In vier maanden verloor Johan zijn vrouw en een gedeelte van zijn vee. Sommige mensen vergeleken hem met Job.

Hoe kan een man, die door zulke tegenslagen getroffen werd, zo spreken? Wij brachten een bezoek aan de EKO-boer in de Noordoostpolder.

Ik trof een man aan die zijn tranen de vrije loop laat. Geen rasoptimist die alleen maar de zonnige zijde van het leven wil zien. Johan is een man die zijn vrouw nog steeds erg mist.

Johan deelde met mij zijn verdriet, maar ook zijn geloof.
Geloof in een betere toekomst.

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: