De Vliegende Speeldoos

12 december 2010, 09:00

Ds. Arie van der Veer loopt een dagje mee met jeugdtheatergroep De Vliegende Speeldoos. Zij studeren in één dag met 80 schoolkinderen een musical in: 'Het Geschenk'.

Ds. Van der Veer beschrijft

Een uitzending voor groot en klein

Kinderen spelen in Gods Koninkrijk vaak een belangrijke rol. Daarover zijn vele verhalen uit de Bijbel maar ook uit de gewone geschiedenis bekend.

Prachtig is altijd het verhaal uit het Oude Testament van het Joodse slavinnetje. Zij werkte in het huis van de Syrische generaal Naäman. Op jonge leeftijd was ze tijdens een strooptocht uit Israël meegenomen. Uiteindelijk kwam ze terecht in het huis van deze voorname mensen.

Op een dag werd haar meester melaats. Een ziekte waar in die tijd maar weinig mensen van werden genezen. Het meisje kon het niet laten om haar meesteres aan te raden haar man naar Israël te doen gaan: dáár was een profeet die haar man kon genezen.

Generaal Naäman werd genezen. Hij kwam ook tot geloof. "Nooit meer zal ik offers brengen aan andere goden dan aan de HEER", beloofde hij.

Maar dat ging niet zo maar.

In de kindermusical 'Het Geschenk' wordt het allemaal gespeeld en bezongen.
Zes jonge mensen vormen de jeugdtheatergroep De Vliegende Speeldoos. Op één dag studeren met ze een groep van minimaal 50 tot maximaal 140 kinderen deze musical in.

Ik woonde in Katwijk een uitvoering van deze kindermusical bij. Het was prachtig. Vaak ontroerend. En heel vaak heb ik ook moeten lachen. De kinderen die meededen, maar ook de kinderen die in de kerk zaten, luisterden van het begin tot het eind aandachtig mee.

In deze uitzending ziet u gedeelten daaruit. En alle spelers vertellen me van hun motivatie.

Een uitzending voor groot en voor klein.

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: