Marnix ten Kortenaar

19 december 2010, 09:00

Ds. Arie van der Veer bezoekt oud-wedstrijdschaatser Marnix ten Kortenaar. Op een dag besloot hij naar de kerk te gaan, wat het begin was van een nieuw leven.

Ds. Van der Veer schrijft

Doktor Ten

Marnix ten Kortenaar was in de jaren negentig een bekend schaatser. Hij werd jeugdkampioen van Nederland en mocht meedoen met de Olympische spelen van Nagano.

Dr. Ten werd zijn bijnaam.

Doktor omdat hij promoveerde in de chemie en Ten omdat commentatoren uit het buitenland moeite hadden om zijn hele naam uit te spreken. Zo werd het Dr.Ten.

Wie op het industrieterrein in Wezep komt, vindt onder die naam een bedrijfje. Het is een bedrijfje waar een man of zeven werken. Het is een bijzonder bedrijf. Er worden uitvingen gedaan en nieuwe uitvindingen getoetst.

Marnix werkt daar met zijn mensen aan het ontwikkelen van nieuwe producten. Producten die vooral ontwikkeld worden voor de derde wereld: goedkope batterijen om zonne-energie op te slaan; waterzakken om water op te vangen en als drinkwater te bewaren. Zijn oude liefde, het schaatsen, speelt in zijn bedrijfje ook een rol: hij ontwikkelt vloeren voor kunstijsbanen om met die banen geld in te zamelen voor aidswezen.

Je zou kunnen zeggen dat het doel dat Marnix zich vroeger stelde: schaatskampioen worden, chemicus zijn, nu de middelen zijn geworden die hij voor de ander gebruikt. Kennis en kunde worden dienstbaar gemaakt aan de naaste in de verre wereld.

Die verandering in zijn leven heeft alles te maken met het feit dat Marnix bewust christen is geworden. In een kerk in Rouveen raakte God hem aan.

Kijk en luister naar het gesprek met deze veelzijdige man.

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: