Nederland Zingt op Nieuwjaarsdag

1 januari 2011, 09:05

Ds. Arie van der Veer ontmoet pastoor Jan Berkhout. Het is op deze Nieuwjaarsdag precies tien jaar geleden dat Volendam werd opgeschrikt door de verschrikkelijke cafébrand.

Ds. Van der Veer schrijft

Na tien jaar…

Ik herinner me de eerste ontmoeting met hem nog als de dag van gisteren. Het was in de maand januari 2001. Ik sprak met pastoor Berkhout over de ramp die in Volendam had plaatsgevonden in de nacht van Oud & Nieuw.

Er was die nacht brand uitgebroken in café Het Hemeltje. Honderden jongeren vierden daar de jaarwisseling. Veertien jongelui verloren het leven...

Het werd voor de pastor een jaar om nooit meer te vergeten. Een jaar van vele bezoeken en begrafenissen. En niet alleen dat jaar. Het verwerken van zo’n ramp vroeg tijd, heel veel tijd.

In 2003 werd het de inmiddels over heel Nederland bekende pastoor te veel. Plotseling werd hij ziek. Hij kon het werk niet meer aan. Hij vroeg de bisschop om ontslag.

Na een aantal jaren in Breezand te hebben gewerkt, is Jan Berkhout nu pastoor in Tuitjenhorn. Hij beleeft daar een goede tijd.

Toch is die periode in Volendam nooit uit zijn gedachten. Volendam heeft zijn hart. Volendam zit in zijn bloed. Zijn grootmoeder was een Volendamse.

In de prachtige kerk van Tuitjenhorn blikken we samen na tien jaar terug. Er is veel gebeurd toen en daarna. Ook in zijn eigen leven…

Na tien jaar..
Een kijkje in het hart van de pastoor.

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: