Nederland Zingt op Zondag

20 februari 2011, 09:00

Ds. Arie van der Veer gaat op bezoek bij Jolanda Klapwijk in Amsterdam.

Ds. Van der Veer schrijft

Samen-leven

In een oud, historisch gebouw in hartje Amsterdam delen een kleine twintig mensen hun leven.

Samen-leven is hun parool.

Als het nodig is, staat de een klaar voor de ander. Voel je je alleen, dan is er altijd wel iemand, die met jou een kopje koffie wil drinken. Als je bij een ander aanklopt is de deur nooit gesloten.

Samen-leven in woongroep Hodshonhof is geen verplichting.
Heb je zin een poosje gewoon jezelf te zijn, dan kan dat. Je hoeft niet naar de gezamenlijke maaltijd. Maar er staat altijd een bord voor je klaar.

Over heel Nederland vind je van die woongroepen. In het Nederland van nu is daar blijkbaar behoefte aan. Natuurlijk vindt iedereen, die volwassen is geworden, het geweldig om een eigen huis, een eigen plek te hebben. Maar soms is die stap te groot. Er zijn nogal wat jongeren die een moeilijke jeugd hebben gehad.

Voor hen en voor anderen is daar dan die tussenstap. Een woongroep als een opstap naar het zelfstandig leven in onze vaak zo harde en verzakelijkte maatschappij.

In de woongroep Hodshonhof in Amsterdam maakte ik kennis met een jong echtpaar. Friso en Jolanda zijn kernbewoners van de woongroep. Het was hun droom er voor anderen te mogen zijn.

Ze wonen niet in een nieuwbouwwoning, met een voor en achtertuin, keurig afgeschermd voor de buren. Met hun vier kinderen hebben ze een paar kamers. Te klein eigenlijk voor zo'n gezin. Maar niet te klein om er die anderen te ontvangen en voor hen te zijn.

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: