Nederland Zingt op Zondag

27 februari 2011, 09:00

Ds. Van der Veer ontmoet Martin de Mik. Ze praten over Martins ziekte, zijn zoektocht naar God en zijn passie voor astronomie.

Ds. Van der Veer schrijft: Hij bidt niet voor genezing

Martin de Mik is geboren met taaislijmziekte (CF). Zijn levensverwachting is beperkt. Hierdoor probeerde hij al jong het uiterste uit zijn leven te halen. Hij brak met zijn geloof, dealde drugs op school en belandde geleidelijk in de invloedssfeer van het satanisme. Mede dankzij de steun van zijn vriendin Jeanne en van andere christenen wist hij de occulte spiraal te doorbreken.

Inmiddels traint hij fanatiek op de sportschool om zijn fysieke conditie zo optimaal te houden. Martin was lange tijd een klein, tenger mannetje. Toen hij zag wat de sportschool zijn oudere broer qua 'looks' opleverde, besloot Martin ook fanatiek te gaan trainen.

Doordat CF-patienten veel slijm inslikken, hebben ze vaak weinig honger. Martin is gek op eten, maar ook als hij geen honger heeft, dwingt hij zich toch tot eten. Anderhalf jaar geleden verloor hij door een infectie 10 kg lichaamsgewicht (woog nog 63 kilo). Inmiddels zit hij op ruim 80 kilo (!).

Hoewel Martin 100% arbeidsongeschikt is verklaard, heeft hij toch voor vier dagen een betaalde baan. Nadat zijn contract was afgelopen, besloot hij "eigenwijs op zijn plek te blijven zitten", omdat er nog veel werk te doen was. De directeur wist deze vasthoudendheid te waarderen en Martin heeft inmiddels een vast contract als coördinator van 12 ontwikkelingsprojecten.

Martin bidt niet om genezing, hoewel hij gelooft dat God het kan. Maar dankzij deze ziekte is hij geworden wie hij nu is. "Ik weet niet beter. Was ik gezond geweest, dan had ik het vrije leven nagejaagd, was misschien wel drugsdealer geworden, weet jij het? Als ik genees, dan ben ik normaal. Maar zal ik dan God ook zo kunnen ervaren als ik nu doe?"

Dat vraagt om een gesprek.
Kijk en luister.

Ds. Arie van der Veer houdt de meditatie, afgewisseld met koor- en samenzang.

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: