NPO Logo EO Logo Icon--youtube Icon--facebook Icon--twitter Icon--instagram Icon--snapchat Icon--pinterest Icon--whatsapp Icon--spotify Icon--mail play video image audio close menu search next checkmark cross

Nederland Zingt

30 april 2011, 17:55

Een uitzending in het teken van dichter en componist Adrianus Valerius.

Deze uitzending van 'Nederland Zingt' op Koninginnedag staat in het teken van dichter en componist Adrianus Valerius. Zijn belangrijkste werk is de verzameling geuzenliederen, uitgebracht in zijn 'Nederlandtsche gedenck-clanck'.

De liederen, steeds gedicht op bestaande, maar door Valerius soms aangepaste melodieën, beleefden een kortstondige populariteit, maar raakten daarna in de vergetelheid, om vanaf het einde van de 19e eeuw weer geliefd te worden als vaderlandse liederen.

Het allerbekendste lied uit de bundel is het Wilhelmus, een oud geuzenlied dat uitgegroeid is tot het nationale volkslied.

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: