Nederland Zingt op Zondag

1 mei 2011, 09:00

Het bijzondere verhaal van de Friese Bouwe en de Joodse Estha. Ooit waren zij een paar jaar broer en zus.

Ds. Van der Veer schrijft: Bouwe en Estha

Ze zijn allebei tegen de zeventig. Zij woont in Israël en hij in Nederland. Ooit waren zij een paar jaar broer en zus. Ze waren te klein om te onthouden dat Estha niet een echt zusje was, maar op een dag gewoon het huis van de familie Wierdsma was binnengestapt. Een vrouw uit het verzet had het Amsterdamse, Joodse kleutertje naar het huis aan de Woudstraat in Sneek gebracht. De buurt was het niet opgevallen. Het gezin Wierdsma was een heel groot gezin. Het telde twaalf kinderen. Niet altijd waren ze allemaal thuis. Vaak waren de oudste kinderen bij vader aan boord. Vlak voor de oorlog hadden hij en zijn vrouw dit huis aan de wal gekocht.

Samen met Bouwe en Estha ben ik naar het huis in Sneek gegaan. Het is een klein huisje in een gezellige volksbuurt. Je kunt niet begrijpen dat daar ooit soms vijftien mensen in de weekenden hebben gewoond en geslapen. Dat er zelfs ook nog plaats was op zolder voor Joodse onderduikers, die op weg waren naar een ander adres. We liepen samen het huisje door. Allerlei herinneringen kwamen boven. Het plaatsje achter het huis is nog altijd omringd door een oude muur.

Afgesproken was dat de oudste kinderen bij gevaar Estha over die muur zouden zetten. Op een dag voer een schip de haven van Sneek in. Estha stond te wachten voor de brug om naar school te gaan. Ze zag haar oom op dat schip en bij hem aan boord een man en een vrouw… Het bleken haar ouders te zijn...

Wilt u meer weten van dit bijzondere verhaal? Kijk dan naar deze uitzending van Nederland Zingt op Zondag, vanaf 09.00 uur op Nederland 1.

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: