Nederland Zingt op Zondag

8 mei 2011, 09:00

Ds. Arie van der Veer bezoekt Annerieke Berg. Zij heeft twee kinderen geadopteerd en schreef een boek over haar ervaringen.


Ds. Van der Veer schrijft: Een moeder met een groot hart


Wereldwijd leven er tientallen miljoenen kinderen die geen moeder (meer) hebben. Ze groeien op in een tehuis of op straat. Soms is er familie, die zich over hen ontfermt, soms leven ze in groepen.

Annerieke Berg had, al voor dat zij trouwde, het verlangen om ook moeder te zijn voor zulke kinderen. Van jongs af aan was zij er aan gewend geweest een broer en een zus te hebben, die uit een ander land kwamen.

Nadat zij en haar man hun eerste zoon kregen en een tweede zwangerschap uitbleef, begon Annerieke steeds meer na te denken over de mogelijkheid van adoptie. Eerst moest haar man voor die gedachte gewonnen worden. Als je een kind adopteert, doe je dat immers met z'n tweeën. Je moet samen voor de volle honderd procent achter je keuze staan.

Het ging niet van zelf. Maar nu, na een aantal jaren, zijn René en Annerieke enthousiaste en liefdevolle ouders van vier kinderen: twee van hen komen uit het buitenland. Annerieke en René vinden het geweldig. Hun 'kinderen van ver' hebben speciale zorg nodig maar die geven ze graag.

Annerieke besloot een boek te schrijven. Het is een verslag van wat zij allemaal tot nu toe meemaakten, maar ook is het boek een geweldige hulp voor mensen die ook willen nadenken over adoptie.

Voor Annerieke kunnen er dat niet genoeg zijn. Waarom zouden niet meer mensen een vader en moeder willen zijn. Ieder kind in de wereld heeft recht op liefdevolle ouders. Opgroeien in een gezin is het mooiste wat je een kind kan bieden.

Ik zocht dit gezin op. Het programma bevat een openhartig gesprek. Over de mooie maar ook over de moeilijke kanten van adoptie. Annerieke weet er alles van. Maar haar moederliefde is niet te doven.

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: