Nederland Zingt op Zondag

15 mei 2011, 09:00

Ds. Van der Veer ontmoet Wayne Dieleman. Hij schreef het boek 'Mijn verloren familie' over zijn familiegeschiedenis.

Ds. Arie van der Veer ontmoet Wayne Dieleman, die over zijn bizarre familiegeschiedenis het boek 'Mijn verloren familie' schreef.

Wayne werd als baby geadopteerd door een christelijk boerenechtpaar en had samen met zijn halfbroer Michael, die ook geadopteerd was, een gelukkige jeugd op de boerderij.

Toch bracht de adoptie veel pijn teweeg en Wayne had lange tijd last van verlatingsangst. Maar zijn verhaal gaat verder. Wayne heeft ontdekt dat zijn biologische moeder nog 5 andere kinderen heeft gekregen en dat hij joods is.

Wayne gaat op zoek naar zijn Joodse wortels en naar zijn Joodse voorouders. Een speurtocht met grote gevolgen. Wayne gaat zich steeds joodser voelen. Hij gaat tegenwoordig op sabbat naar de synagoge en heeft zich laten besnijden. Maar hij is ook christen en gaat zondags naar de kerk.

In synagoge en kerk praat Wayne met ds. Arie van der Veer over deze spagaat die misschien moeilijke keuzes nodig maakt. De zoektocht naar zijn familie leidt tot grote vreugde en tot een groot verdriet. Wayne is dolblij als hij in de stadsarchieven van Amsterdam de identiteit van zijn hele familie terug vindt. Maar is verbijsterd als hij tegelijkertijd ontdekt dat bijna zijn hele voorgeslacht in de tweede wereldoorlog om het leven is gebracht.

Op de joodse begraafplaats vertelt Wayne hoe hij omgaat met de rouw om zijn familie en ook dat hij wil laten zien dat er toch nog iemand in de familie is opgestaan, die het joods-zijn waarmaakt.

De gesprekken en meditatie worden afgewisseld met koor- en samenzang.

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: