Nederland Zingt op Zondag

22 mei 2011, 09:00

Ds. Arie van der Veer ontmoet filmmaker Hans Busstra, die als zoon van een zendeling opgroeide in Zuid-Afrika.

Ds. Van der Veer schrijft: Op zoek naar echtheid

Hans Busstra is filmmaker. Op internet kunt u zijn eindexamenopdracht bekijken: 'Ons sal altijd vriende blij'. Het is een indrukwekkende documentaire geworden.

Hans is geboren in Zuid-Afrika, als zoon van een zendeling. Toen hij 7 jaar was verhuisde hij naar Nederland. Na een aantal jaren in Zwolle te hebben gewoond, verhuisde hij met vader en moeder naar Bunschoten.

Met Hans gebeurde wat met veel domineeskinderen gebeurt. Vader neemt een beroep aan en het gezin gaat mee. Hoe schokkend dat voor kinderen kan zijn, hoorde ik van Hans. Van het veilige, vertrouwde Afrika kwam hij in het hectische Nederland terecht. Vanuit een omgeving waar het streng was, naar een land waar van alles mocht. Hans schrok van hoe het hier was. Ontdekte ook in christelijk Nederland een dubbele moraal. Hans moest zich verantwoorden waarom zijn ouders in Afrika gewerkt hadden. En vooral hoe zij onder het apartsheidsregime hun werk hadden gedaan.

Zo kwamen nog veel meer vragen op Hans af. Zijn studie op de filmacademie maakte het allemaal niet gemakkelijker. Wie was hij eigenlijk? En wat had hij te vertellen?

De documentaire gaat over een bezoek dat Hans opnieuw aan Afrika bracht. Hans ging naar het kerkje waar hij gedoopt was. Sprak met de vrouw die hem altijd verzorgd heeft. Centraal in de film staat boer Kobus. Met wie hij vele diepzinnige gesprekken voert.

Hans is op zoek. Wie ben ik? Wat vind ik? Wat geloof ik? Bij wie hoor ik? De film bevat geen veroordelingen. Het gaat over Hans, die voortdurend luistert. Hans is op zoek. Naar echtheid. Hij wil zelf ook graag authentiek zijn.

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: