Nederland Zingt op Zondag

29 mei 2011, 09:00

Ds. Arie van der Veer ontmoet Pieter en Grietje de Boer. Grietje is pas 53 jaar als de diagnose Alzheimer gesteld wordt.

Ds. Van der Veer schrijft: U hebt Alzheimer

Pieter en Grietje zijn vijftigers. De kinderen zijn de deur uit. Ze hebben al kleinkinderen. Normaal is dat een periode in het leven dat mensen na de drukte van het gezin meer aandacht aan elkaar kunnen geven. De kosten van de studie van de kinderen heb je niet meer. Je houdt meer over en kunt er samen meer van genieten.

Zo leek het bij hen ook. Tot op een dag dat Grietje plotseling niet meer wist hoe ze auto moest rijden. Ze was die avond 'de bob', maar tijdens het rijden was zij opeens de draad kwijt.

Ze kwamen bij de dokter terecht en die verwees hen door. In het ziekenhuis kwam een verpletterend bericht. Grietje leed aan Alzheimer. Het was bijna niet te geloven. Grietje was immers nog maar 53 jaar.

Wij maakten een opname met haar en haar man voor Nederland zingt op Zondag. Vier jaar nadat deze ziekte bij Grietje werd geconstateerd. De ziekte heeft snel om zich heen gegrepen. Grietje woont thuis maar heeft 24 uur per dag hulp.

Toen ik haar huis binnenstapte, deed zij samen met haar man de deur open. Als je het niet wist, zou je absoluut niet raden wat de ziekte in haar leven allemaal verwoest heeft. Het komt daarop neer dat Grietje maar één ding tegelijk kan. Ze dekt bijvoorbeeld elke dag samen met haar man de tafel. Dat gaat bordje voor bordje. Een vork en een mes tegelijk pakken en neerleggen lukt niet. Lopen gaat wel. Maar fietsen, je moet dan kijken en trappen tegelijk, kan niet meer. Wandelen wel, maar niet alleen. Dan moet je je immers ook tegelijk oriënteren!

We hebben er samen over gesproken. Met Pieter maar ook met Grietje. Over de impact in hun leven. Over de steun van hun geloof. De tranen rolden bij Pieter over de wangen. Bij Grietje niet. Zelfs het verdriet van haar man kan ze steeds moeilijker begrijpen.

Een aangrijpende aflevering .

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: