Nederland Zingt op Zondag

25 september 2011, 08:55

Anja den Bok gaat op haar twintigste het klooster in. Na tien jaar non te zijn geweest, treedt ze uit.

Ds. Van der Veer schrijft: Bruid van Christus

In het klooster kreeg zij de naam Johanna Maria. Na drieëneenhalf jaar deed zij haar eeuwige gelofte. Het afleggen van de eeuwige gelofte kun je vergelijken met trouwen. Je wordt bruid van Christus. Het is een ceremonie compleet met sluier, bruidstaart en receptie. Het was toen de dag van haar leven. Familie en vrienden waren van verre gekomen om deze plechtigheid mee te maken.

Toen ze twintig was had zij die keuze gemaakt. Ze wilde haar hele leven in dienst van God stellen. Als jonge non koos zij voor een leven van reinheid, gehoorzaamheid en armoede. Christus en de naaste te dienen was haar hoogste doel. Ze behoorde voor eeuwig bij Hem. Ze was voor altijd Zijn bruid.

Sinds tien jaar is zij geen non meer. Het leven in het klooster hield zij, na een jarenlang verblijf, niet vol. Steeds meer was ze tot ontdekking gekomen als non niet meer de mens te zijn die zij wilde zijn en naar haar overtuiging ook mocht zijn voor God.

Na een jarenlange worsteling trad zij uit. Uittreden betekent voor haar een pijn, die nooit meer overgaat. Lange tijd voelde zij zich zich daar schuldig over. Ze had immers haar eeuwige belofte verbroken. Het is nu een stuk rustiger in haar hart geworden. Anja is gelukkig getrouwd en heeft twee kinderen.

Maar nog altijd draagt zij twee ringen: een trouwring en een kloosterring. Haar beloften mag zij dan hebben verbroken! Maar het verbond met God is er nog: "Ik wil mijn leven in dienst van Hem leven."

Kijk en luister naar de strijd en de worsteling van een jonge vrome vrouw.

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: