Nederland Zingt op Zondag

2 oktober 2011, 08:55

Ds. Wigle Tamboer ontmoet Krijn de Jong. Hij werkte jarenlang in de verslavingsopvang bij Tot Heil des Volks.

Ds. Wigle Tamboer schrijft: Krijn de Jong - hoop, geduld en volharding

We ontmoetten elkaar voor het Centraal Station van Amsterdam. Het is een regenachtige dag met af en toe een opklaring en een zonnestraal. Krijn de Jong is duidelijk uitgegaan van alleen maar zon. Hij heeft niets bij zich tegen de regen - geen jas, geen paraplu - en loopt op open sandalen.

Daarin zag ik direct al een mooie karaktertrek van Krijn. In het Amsterdam waar hij tot zijn pensioen werkzaam was, kwam hij veel nare dingen tegen. Maar altijd zag hij ergens het positieve. Het kon nog zo donker, koud en kil zijn of Krijn zag ergens wel een zonnestraal, een teken van hoop.

Die levensinstelling was onontbeerlijk in de verslavingszorg waarin hij samen met zijn vrouw Trijntje jarenlang actief was. Hun werkterrein was hartje Amsterdam en deel van het mooie werk van de Vereniging tot Heils des Volks. Met hun gezin woonden ze boven het opvangcentrum en trokken dus 24 uur per dag op met verslaafden. Hij kan er niet alleen boeiend, maar ook bewogen over vertellen.

Wat me treft in het verhaal van Krijn is dat geen enkel mens mag worden opgegeven - wie deze ook is, hoe ver deze ook gevallen is, hoe vaak deze ook teleurstelt. Krijn: "Zelfs waar het ontzettend fout ging met mensen, wilde ik niet opgeven maar hield ik me vast aan hoop, geduld en volharding."

Daarbij ging het niet alleen om de ander, maar ook om Krijn zelf, zo bekende hij. "In het falen van de ander, herkende ik ook mijn eigen falen. Dat maakte me mild en zorgde er voor dat ik mensen niet snel wilde veroordelen."

Krijn is een verteller van het verhaal achter het verhaal. In alle openheid gunde hij me niet alleen een kijkje in het hart van Amsterdam, maar ook in zijn eigen hart. Dat maakt hem geknipt voor het werk wat hij sinds zijn pensionering doet: mensen rondleiden in Amsterdam en hen met een bewogen hart anders doen kijken naar de stad die hem zo dierbaar is.

Kijk en luister naar een man die ook na zijn pensionering nog steeds een man met een missie is.

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: