Nederland Zingt

11 februari 2012, 18:55

Koor- en samenzang vanuit de Lebuïnuskerk in Deventer. Met o.a. The Martin Mans Formation.

Koor- en samenzang vanuit de Lebuïnuskerk in Deventer. Muzikale medewerking verlenen The Martin Mans Formation, de mannenkoren IJsselmuiden-Grafhorst en Looft Den Heere onder leiding van Freddy Veldkamp, At Once, Double G., het Gelre Brass en Martin Zonnenberg.

 

De Engelse missionaris Lebuïnus stak in 768 de IJssel over en besloot op een rivierduin een kerk te bouwen. Al in een vroeg stadium werd een kapittel aan de kerk verbonden. Bisschop Balderik van Utrecht verving deze in de tiende eeuw door een stenen kerk. In 1040 gaf bisschop Bernold opdracht voor de bouw van een grote Romaanse basiliek. In 1235 en 1334 werd de kerk verwoest door brand. De huidige kerk, een Gotische hallenkerk, kwam tot stand tussen 1450 en 1525. Deze was rijk versierd met muurschilderingen en stond vol heiligenbeelden en altaren. Aan deze katholieke praal kwam een einde toen in 1580 de Calvinisten de kerk in bezit namen en hem omdoopten tot Grote Kerk.

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: