Nederland Zingt op Zondag

22 april 2012, 08:55

Ds. Van der Veer ontmoet Frans Riphagen. Hij kende jarenlang een roerig leven vol criminaliteit en bedreigingen.

Gezien de discussie die op internet ontstond over het waarheidsgehalte van bepaalde aspecten van het verhaal van Frans Riphagen in deze uitzending, hebben we Frans op de hoogte gesteld van de reacties en hem om opheldering gevraagd. Hieronder volgt zijn reactie:

'In 1980/1981 heb ik in Bergen Belsen in Duitsland gediend als militair. Tijdens een parachutesprong op de Lunerburgerheide heb ik een ongeval gehad, waardoor ik geen contract kreeg als KVV-er.

In België, waar ik in wapens handelde, ontmoette ik Patrick en Dirk. Zij leerden mij, dat als ik me uitgaf als legionair, ik meer aanzien kreeg. Dat deed ik. Na mijn bekering in 1996 deed ik dat niet langer, maar in 2007, toen ik werkte met alcohol- en drugsverslaafden, pakte ik dit verzinsel weer op. Ik was bang om te verliezen en probeerde mezelf op deze manier te beschermen. Ik ben in mijn eigen leugens gaan geloven.

Ik heb berouw, dat ik mij voor legionair heb uitgegeven, terwijl ik in werkelijkheid uitsluitend in Nederlandse militaire dienst ben geweest. Het was niet mijn bedoeling om mensen te misleiden.

Wat ik in de uitzending verteld heb over mijn verleden als kind is waar. Evenals de aanrakingen die ik had met de Heer en mijn bekering in 1996. Ik ben er nu (mede door de uitzending) achter gekomen dat er nog veel oud zeer zit en dat ik nog veel te verwerken heb. Ik ga daar hulp voor zoeken.'

Frans Riphagen

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: